Engelska Herr – Måttsydd kostym (MTM) – Del 1 (Swedish)

Jag har köpt en del kostymer de senaste åren, dels då jag använder det på jobb fem dagar i veckan, men även då jag har det när jag dömer 2-3 dagar i veckan. Ju fler man köpt desto mer specifika krav (läs “kräsen”) har man när det kommer till passform, snitt, detaljer mm.

Bestämde mig för ett par månader sedan att testa en Made To Measure (MTM) kostym. MTM för de som inte vet är när man syr upp en kostym utifrån ett par givna mått. Många blandar ihop det med Skräddarsytt eller Bespoke som det även kallas. Det är en mycket mer tidskrävande och dyrare process där man egentligen syr varje liten del av kostymen efter bärarens kropp. Dit har jag inte kommit ännu =).

Första MTM kostymen gjorde jag i Norge för ett par månader sedan i en butik som hade ett schysst erbjudande på sitt 30års jubileum. Resultatet blev “OK” men tyvärr var inte upplevelsen alls som jag hade tänkt mig. Väldigt dålig kundservice och allmänt dålig attityd. Butiken heter Royal Menswear i Oslo, kan starkt avråda folk från att testa den. Men nog om det =)

Bestämde mig för att ge MTM konceptet ett nytt försök i hopp om en bättre upplevelse och valde för min andra kostym att testa en lokal butik nere i Malmö. Det blev Engelska Herr / Baltzar (EH) i Malmö som drivs av två sköna grabbar Wilhelm och Axel. Kan rekommendera ett besök då de utöver sin MTM tjänst har mycket andra schyssta kläder och accessoarer för män.

Till själva processen:

Mailade ett par förslag på tider till Max som är deras “MAN” när det kommer till måttning. (max@engelskaherr.se). Det bästa var att Max gärna tar måttningar även på söndagar då butiken egentligen har stängt för att erbjuda bästa möjliga miljö och tid. Jag hade en mycket bra bild över hur jag tänkte mig slutresultatet men rådfrågade Max under hela processen för att få hans erfarenhet och kunskap i valen.

Lyssnar på de råd Max hade att ge
Vilket tyg ska man välja?
Ännu mer tygval

Väl på plats började vi att titta på tyger till kostymen. De erbjuder ett par olika priskategorier, och det man ska komma ihåg är att det är tyget som i princip styr priset av kostym. Alla justeringar, tillval etc ingår mer eller mindre.

Det är mycket viktigt att ha en bra vision av vad man vill ha för kostym och i vilken prisklass. För att stå i en butik med ett häfte på flera hundra tyger i olika prisklasser och försöka bestämma sig är i princip omöjligt.

I mitt fall blev det ett mörkblått tunnare flanelltyg i deras normala priskategori. Val av knappar gjordes också i detta steg. Även detta mycket svårare än vad man tror =).

Val av knappar är inte det enklaste

Steg två var att ta måtten. Vi började med kavajen där man utgår från en befintlig kavaj och nålar mm för att göra nödvändiga justeringar. EH har flera olika storlekar i olika snitt (normal, slim, extra slim etc.). Jag gick för en klassisk längd som är något längre än vad man hittar i de flesta “vanliga butiker” där kavajerna oftast slutar någonstans halvvägs upp för stussen =) men något mer slim.

Få rätt på ärmlängden
…och se till att knäppningen hamnar rätt…
och att den sitter bra i ryggen…

Efter det var det dags för byxorna och processen är ganska snarlik kavajen. Man utgår från en byxa och gör justeringar därefter. För min del blev det en något högre midja än “normalt”, utan bältesloopar men med så kallade “side adjusters” istället. Ganska klassiskt snitt men något mer avsmalnad fotvidd och med 5cm slag. Valde även att ha “single plated front” på byxorna som jag tror kommer bli en schysst detalj.

När alla mått var färdiga var de dags för de slutliga valen för både kavaj och byxor (några av valen har jag redan nämnt ovan).

Kavajen valde jag en full canvassed light konstruktion men light shoulder pads för en något lättare känsla. Peak lapels då jag saknar detta i garderoben för tillfället men som jag tycker är grymt snyggt. Det gjorde även andra val när det kommer till stiching, fickor (typ, vinklar mm), foder, monogram med mera, med mera!! som sagt många val så bra om man har en känsla för hur man tänker sig slutresultaet.

allt ska in i beställningsformuläret. gäller att hålla tungan rätt i mun.

När allt var inlagt i datorn och vi tryckt på “submit” knappen så kom ett preliminärt leveransdatum. I dagsläget är det ca 4 veckors leveranstid. Vilket kommer bli perfekt tajming för min höstkostym. Självklart är det svårt att få en kostym att sitta perfekt på första försöket så alla nödvändiga justeringar görs när kostymen kommit av en skräddare som EH samarbetar med.

en glimt av hur slutresultatet kommer sitta…
Ser verkligen fram emot mitten av november då kostymen kommer =) Kan bara passa på att slå ett slag för EH’s nya hemsida som lanserades nyligen www.baltzar.com.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.